Ce este și cum functionează o campanie PPC?
Ce este o campanie ppc? Cum funcționează? Și, cel mai important, ce beneficii Îți poate aduce o astfel de strategie de marketing?
În articolul de astăzi, facem o incursiune în fascinanta lume a marketingului plătit și discutăm despre cuvinte cheie, anunțuri, bugete și sume pentru licitația dintr-o campanie google ads și conversiile urmărite.
Cuprins
Campania PPC ca și strategie de marketing
O campanie PPC sau Pay-Per-Click (plată per click) este o strategie de marketing care permite agențiilor de marketing să plaseze anunțuri pe o platformă publicitară, și să plătească gazda platformei atunci când anunțul lor este accesat. Scopul anunțului este de a trimite utilizatorul care face click către site-ul web sau aplicația advertiserului, unde utilizatorul poate finaliza o acțiune valoroasă denumită conversie, cum ar fi achiziționarea unui produs.
Motoarele de căutare sunt destinații populare de plasare a anunțurilor, deoarece acestea permit agenților de marketing să afișeze anunțuri relevante pentru ceea ce caută utilizatorii.
Serviciile de marketing, precum Google ads și Microsoft ads, funcționează cu licitații în timp real (RTB – real time bidding), în care produsul sau serviciul oferit spre publicitate este vândut în cadrul unei licitații private automatizate care utilizează date în timp real.
Cum funcționează campania ads pentru interogări pe motoarele de căutare?
De fiecare dată când există un ”spațiu” publicitar disponibil pe o pagină de rezultate al unui motor de căutare, are loc instantaneu o licitație pentru cuvântul cheie folosit.
O combinație de mai mulți factori, inclusiv valoarea ofertei și calitatea anunțului, decide câștigătorul care va apărea pe prima poziție. Aceste mecanisme sunt cele care mențin în mișcare angrenajele PPC. Totul începe atunci când cineva caută ceva pe un motor de căutare.
Dacă există agenți de marketing interesat să afișeze anunțuri legate de interogarea de căutare a unui utilizator, atunci se declanșează o licitație pe baza cuvintelor cheie care sunt licitate de către agenții de publicitate.
Anunțurile care câștigă licitația vor apărea apoi pe prima pagină de rezultate a motorului de căutare sub secțiunea de anunțuri plătite. Pentru a se implica în aceste operațiuni, agenții de publicitate folosesc conturi pe platforme gen Google ADS pentru a configura anunțurile și pentru a stabili unde și când ar dori să apară aceste anunțuri.
Conturile sunt împărțite în campanii pentru a face mai facilă gestionarea și raportarea diferitelor locații, tipuri de produse sau alte categorii utile. Campaniile sunt împărțite în continuare în grupuri de anunțuri care conțin cuvinte cheie și anunțuri relevante.
Cuvinte cheie
Cuvintele cheie se află în centrul campaniilor PPC, făcând legătura între agenții de publicitate și interogările de căutate ale utilizatorilor. Research-ul pentru cuvinte cheie puternice este fundația unei strategii de marketing solidă.
Interogările sunt cuvinte reale pe care utilizatorii le tastează în câmpul de search al unui motor de căutare pentru a găsi rezultate. Pe de altă parte, cuvintele cheie sunt ceea ce folosesc agenții de marketing pentru a ținti acești utilizatori, potrivind cuvintele cu interogările.
Cuvintele cheie sunt diferite variații de cuvinte sau fraze folosite pentru a căuta informații pe motoarele de căutare. În funcție de tipurile de potrivire a cuvintelor cheie pe care le utilizează, agențiile de marketing pot împerechea cuvintele cu interogările de căutare.
Spre exemplu, agențiile pot alege o strategie de marketing prin care să potrivească exact cuvinte cheie cu interogările de căutare sau să permită variații, cum ar fi ordinea diferită a cuvintelor, ortografia diferită sau includerea altor cuvinte.
De asemenea, este posibil să se folosească cuvinte cheie negative, cuvinte care vor împiedica declanșarea anunțurilor prin interogare de căutare care conțin acele cuvinte cheie, cu scopul de a evita atragerea traficului irelevant.
Anunțuri
Anunțurile, în general, conțin titluri, descriere și un URL. Pe un motor de căutare, acestea pot apărea în partea de sus a rezultatelor sau în partea de jos a paginii.
Este o bună practică să testezi diferite versiuni ale textului pentru anunț cu scopul de a determina care este cea mai performantă variantă. Servicii precum Google ads și Microsoft ads oferă funcții numite extensii de anunțuri care ajută la îmbunătățirea aspectului anunțurilor.
Bugete și oferte
Pentru a participa la licitație, agentie de marketing trebuie să decidă cât de mult sunt dispuse să cheltuiască pentru un anumit cuvânt cheie. Acest lucru se face cu ajutorul bugetelor de campanie și a ofertelor la nivel de grup de anunțuri sau de cuvinte cheie.
Bugetele sunt stabilite la nivel de campanie, iar limita poate fi depășită zilnic, dar nu va fi depășită limita lunară. Bugetele ar trebui să fie stabilite în funcție de strategia generală a contului, dar o modalitate mai precisă de a controla cheltuielile este cu ajutorul ofertelor.
Toate grupurile de anunțuri trebuie să aibă oferte stabilite, dar ofertele la nivel de cuvânt încheie prevalează asupra ofertelor la nivel de grup de anunțuri. Strategiile de licitație pot fi aplicate unor campanii individuale sau a unui portofoliu de mai multe campanii.
Datorită sistemului RTB, suma reală plătită de către advertiser depinde de activitatea concurenților și de rank-ul anunțurilor, nu doar de oferta maximă.
Clasament anunțuri ( Ad Rank)
Câștigarea unei licitații nu înseamnă doar să ai cea mai mare ofertă. Motoarele de căutare iau în considerare și alți factori pentru a determina ce anunțuri ar trebui să se afle în cel mai valoros loc din rezultatele SERP.
Motoarele de căutare au propriile modalități specifice de a lua în considerare alte elemente pentru a determina rangul anunțurilor.
Google, de exemplu, ia în considerare:
- Valoarea ofertei.
- Relevanța și calitatea anunțului.
- Contextul căutării (cum ar fi dispozitivul utilizatorului și ora din zi).
- Impactul formatului (de exemplu, dacă include extensii care îmbunătățesc formatul anunțului).
- Scorul de calitate ( Quality Score este un indicator care determină relevanța anunțului)
Componentele Quality Score sunt:
- Rata istorică a numărului de clicuri (CTR).
- Relevanța cuvântului cheie pentru anunț.
- Relevanța cuvântului-cheie și a anunțului pentru interogarea de căutare.
- Calitatea paginii de aterizare.
- Relevanța anunțului este absolut esențială; cu cât Quality Score este mai mare, cu atât CPC-ul (costul per click) va fi mai mic.
Motoarele de căutare penalizează agențiile care abordează o strategie de marketing neperformantă prin care licitează pentru cuvinte-cheie cu scoruri de calitate scăzute. Consecințele sunt afișarea mai rară a anunțurilor lor, chiar dacă acestea au setate oferte mari.
De aceea, este foarte important să se opteze pentru un anunț atractiv și relevant, care să includă cuvinte cheie cu volum mare de căutare.
Dar nici calitatea paginii de aterizare nu trebuie neglijată; anunțurile vor fi afișate mai rar atunci când acestea direcționează către site-uri cu o experiență de utilizare scăzută.
Pagina web trebuie să fie relevantă pentru utilizator, să se încarce rapid și să ofere o experiență de utilizare cât mai placută.
Țintirea (Targetarea anunțurilor)
Alegerea cuvintelor-cheie potrivite este ceea ce permite agenților de marketing să afișeze anunțuri către audiențe relevante.
Dar există și alte opțiuni de targetare disponibile pentru a optimiza campaniile, inclusiv:
- Targetarea dispozitivelor
- Targetarea locației.
- Targetarea în funcție de zi și oră.
- Targetarea demografică.În acest fel, agenții de publicitate pot viza utilizatorii de pe mobil seara sau utilizatorii sub 25 de ani și aflați pe o anumită rază a unei anumite locații, pentru a optimiza performanța anunțurilor lor.
Acestea sunt valoroase, deoarece diferite variante de text publicitar, de exemplu, ar putea avea performanțe mai bune pentru un grup de utilizatori decât pentru altul.
Utilizând instrumente de remarketing care permit mesaje mai specifice pentru textele și bugete ajustate, este posibil, de asemenea, să vizeze sau să se excludă vizitatorii anteriori ai unui site web care efectuează căutări ulterioare.
Ofertele pot fi ajustate automat pentru cuvintele-cheie pe baza opțiunilor de targetare, oferind agenților de marketing un control mai mare asupra traficului și cheltuielilor prin ofertarea clienților cei mai relevanți pentru afacere.
Conversii
Ca și strategie de marketing, scopul acestei munci asidue nu este doar acela de a obține clicuri. Adevăratul scop final al campaniei este obținerea de conversii.
Acestea sunt acțiunile pe care agenții de marketing doresc ca utilizatorii să le finalizeze după ce au dat click pe anunțul lor.
Exemple comune de conversii sunt:
- Achiziționarea unui serviciu.
- Înscrierea la un newsletter.
- Efectuarea unui apel telefonic.
Este vital să urmărim conversiile pentru a ști dacă o campanie PPC se evoluează bine și câte conversii pot fi atribuite căutării plătite în detrimentul altor canale de marketing (seo,referință etc).
Platforme precum Google Ads pot urmări conversiile folosind un fragment de cod plasat în codul sursă al paginii de finalizare al conversiei (la care se ajunge după conversie, cum ar fi o pagină de mulțumire) pentru a colecta datele ulterioare conversiei.
Urmărirea conversiilor poate fi complicată, deoarece căile de conversie tind, de asemenea, să fie mai complicate decât un simplu click pe un anunț și o achiziție directă.
Acestea includ adesea mai multe căutări și vizite pe site-ul web sau pot duce la un e-mail, un apel telefonic sau o vizită în magazin. Utilizarea unui serviciu de analiză precum Google Analytics pentru a interpreta datele colectate.
Sperăm ca ți-a plăcut articolul! Dacă ai nevoie de ajutor cu o campanie ads sau orice alt serviciu de marketing online, atunci nu ezita să ne contactezi chiar astăzi pentru o ofertă completă pentru serviciile necesare.
Suntem si pe Facebook! Nu uita să dai un like paginii noastre AICI pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Lasă un răspuns