Ce este serviciul de Server Side Tracking?
Urmărirea tip SST (Server Side Tracking) provoacă agitație în rândul agenților de marketing și zguduie lumea analizei web. De ce? În calitate de specialiști în marketing, ne bazăm foarte mult pe analize și date pentru a ne da seama ce canale și tactici sunt performante și unde trebuie să schimbăm bugetul sau să ne adaptăm strategia.
Cu toate acestea, având în vedere că preocupările legate de confidențialitate ne limitează capacitatea de a colecta date în mod tradițional, specialiștii în marketing și analiștii web încep să evalueze opțiuni alternative și să se întrebe dacă viitorul analizei web ar putea arăta altfel.
Cuprins
De ce trebuie să știi despre serviciu Server Side Tracking (SST)?
Imaginează-ți situația următoare.
Lansezi o nouă campanie de marketing și te decizi să difuzezi niște reclame pe rețelele sociale. Entuziasmat, te așezi și aștepți ca traficul și ROI-ul să înceapă să apară. Multe browsere actuale, cum ar fi Safari și Firefox, blochează așa-numita urmărire inteligentă. Rezultatele pe care ești atât de entuziasmat să le împărtășești la următoarea ședință a echipei de marketing sunt incomplete și posibil chiar înșelătoare, deoarece datele arată doar o parte din imagine.
Dacă încă te bazezi exclusiv pe analiza web tradițională bazată pe browser, nu vezi cât de mult trafic primește cu adevărat site-ul tău și ce fac vizitatorii tăi odată ce sunt acolo.
30-60% din datele de urmărire se pierd din cauza Ad-Blockers, a configurării greșite și a prevenirii inteligente a urmăririi (ITP) – ceea ce înseamnă că informațiile pe care am ajuns să ne bazăm sunt, în cel mai bun caz, neclare.
Google Chrome, cel mai utilizat browser, care reprezintă peste jumătate din traficul web, s-a angajat, de asemenea, să nu mai urmărească cookie-urile utilizatorilor până în 2023. Acum, pentru majoritatea agenților de marketing, se pune problema când, nu dacă, să adopte urmărirea tip Server Side Tracking.
Hai să aprofundăm modul în care funcționează urmărirea SST, de ce ar trebui să fie pe lista ta de interese și cum se integrează în pachetul tehnologic existent.
Care este diferența dintre CST și SST?
Există două modalități de a măsura modul în care utilizatorii interacționează cu site-ul sau aplicația ta, iar diferența constă în modul în care sunt colectate datele. Metoda actuală, convențională, este cunoscută sub numele de tracking pe partea clientului, sau CST.
Cu urmărirea pe CST, datele sunt transferate direct din browserul utilizatorului – cunoscut sub numele de client – către un server extern, cum ar fi Google Analytics sau Facebook. Transferul de date este activat de mici bucăți de cod Javascript numite „pixeli” sau „taguri” integrate în site-ul tău web.
Urmărirea tip Server Side Tracking permite ca datele să fie trimise și primite de la browserul utilizatorului către propriul server web, înainte de a fi transferate în altă parte. Adăugarea unui layer suplimentar (serverul) între site-ul tău web și platforma de colectare a datelor, cum ar fi Google Analytics sau Facebook, permite o securitate și un control mai mare.
Pentru o lungă perioadă de timp, urmărirea pe partea clientului a fost modalitatea preferată de colectare a datelor – dar acest lucru începe să se schimbe. Fiecare abordare vine cu diverse avantaje și dezavantaje pe care specialiștii în marketing digital ar trebui să le cunoască.
Avantaje și dezavantaje trackingului CST
AVANTAJE | DEZAVANTAJE |
✅ Ușor de configurat | ❌ Îngreunează performanța site-ului |
✅ Implementare flexibilă | ❌ Adblockerele și ITP (Intelligent Tracking Protection) împiedică colectarea datelor, reducând astfel calitatea datelor |
✅ Oferă date comportamentale detaliate | ❌ Preocupările privind securitatea datelor limitează tipul de date care pot fi colectate |
✅ Familiar pentru majoritatea marketerilor | ❌ Lipsa dreptului de proprietate asupra datelor |
Pro și contra trackingului SST
AVANTAJE | DEZAVANTAJE |
✅ Neafectat de tipurile și versiunile de browser | ❌ Suportul dezvoltatorilor este de obicei necesar pentru implementare și întreținere |
✅ Calitatea mai ridicată a datelor, deoarece blocarea reclamelor și protecția inteligentă a urmăririi (ITP) nu au niciun impact | ❌ Sunt necesare abilități și resurse speciale pentru a realiza un sistem de urmărire durabil și fiabil |
✅ Proprietatea și controlul datelor: tu decideți ce date să urmăriți și unde să le trimiteți | ❌ Aplicațiile cu o singură pagină (SPA) și aplicațiile web de progres (PWA) sunt dificil de urmărit, deoarece comunică mai puțin cu serverul |
✅ Nivel mai ridicat de securitate | ❌ Unele platforme de marketing sunt încă pregătite pentru urmărirea clientului |
✅ Site mai rapid datorită timpului redus de încărcare | |
✅ Îmbogățirea datelor – aveți opțiunea de a îmbogăți datele primite cu informații suplimentare relevante, cum ar fi datele CRM |
Impactul SST asupra managementului tag?
Conceptul de tag-uri este familiar pentru majoritatea celor care se ocupă de marketing digital – majoritatea site-urilor web au tag-ul Google Analytics sau pixelul Facebook integrat în codul sursă sau în sistemul de gestionare a tag-urilor. Tagging-ul pe server îți permite să muți tag-urile și pixelii de la terți de pe site-ul web sau aplicația ta și să îi transferi în procesarea pe server prin intermediul cloud-ului.
Pixelul sau tagul trimite date către serverul tău web. Serverul tău transferă apoi acele date către serverul de destinație – cum ar fi o platformă de social media, o soluție de analiză sau orice alt instrument terț din componența pachetului tău de marketing digital.
Cu toate acestea, cele mai multe sisteme de gestionare a tag-urilor au fost dezvoltate pentru a sprijini metodele de urmărire convenționale, de pe partea clientului, și abia acum încep să sprijine tag-urile pentru tracking tip server side tracking.
Cum se împacă Google Tag Manager, Tealium sau orice alt tag manager cu tracking-ul de tip SST
În al treilea trimestru al anului 2020, Google a introdus urmărirea tip Server Side Tracking în ecosistemul Google. Acest lucru nu este revoluționar, deoarece existau deja furnizori ce oferă de ceva vreme urmărirea SST. Cu toate acestea, Google a făcut ca tagging-ul de pe server să fie mult mai accesibil, deoarece produsele lor sunt atât de utilizate pe scară largă.
Tagging-ul pe partea serverului este acum disponibil în versiunea beta pentru toate conturile Google Tag Manager și Tag Manager 360.
Implementarea vine cu un cost. Google server side tracking rulează pe Google Cloud dacă dorești asistență pentru clienți, ceea ce înseamnă să faci sacrificiul suprem pentru proprietatea și controlul datelor – două dintre principalele argumente pentru utilizarea server side tracking în prima instanță.
Concluzie
Dacă, la fel ca multe companii, ești dezamăgit de datele analitice incomplete și/sau ai preocupări legate de proprietatea și confidențialitatea datelor, urmărirea tip Server Side Tracking poate rezolva unele dintre problemele cu care te confrunți.
Pe măsură ce apar pe piață noi soluții de urmărire pe server, trebuie să iei în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei soluții, ținând cont de infrastructura și de rezultatele tale.
La Devsnit avem soluția pentru tine, așa că nu ezita să ne contactezi chiar astăzi pentru o ofertă completă de servicii de Server Side Tracking.
Suntem si pe Facebook! Nu uita să dai un like paginii noastre AICI pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Lasă un răspuns